maandag 28 augustus 2017

De opvallende werken van .......

De opvallende werken van Marloes Smulders

Het vervolg van slechts een aantal stukken van de nog jonge kunstenaar Marloes Smulders. Kunst, jazeker met de beleving in dit traject maximaal. De ontdekking van materie, objecten en achtergronden met een hoge dosis emotie. En dat juist met tegenstellingen die boeiend blijven om te ontdekken.

Marloes Smulders
Dan het fraai aangeplante bos met sparren. Van origine onze bomen die bij de donkere dagen rond het midwinterfeest in onze woonkamers met de vele kleurige lichtjes niet misstaat. Het schilderij is genaamd ‘The forest of reality’, en daar slaat Marloes de spijker op z’n kop. Maar dit woud van sparren hebben een duurzaam traject doorstaan en na 25 jaar worden deze bomen ingezet voor de papierindustrie.
Naaldhout dus met de noodzakelijke sappen zoals hars dat zorgt voor de verbinding van de diverse stoffen in de papierindustrie. Slechts een klein percentage celstof is nodig voor een pallet papier dus ook voor het opdikkend romandruk voor de boeken die Marloes verslindt.

The forest of reality
Deze frisse groene groeiers naar het levenslicht mogen nog een paar jaar functioneel zijn met het zuiveren van onze luchtkwaliteit. Na het gebruik via het oud papier voor een recyclingsproces waarbij de stof papier maar liefst zeven keer opnieuw kan worden hergebruikt. Tja, met al onze elektronica en onze CO2 koolstofdioxide uitstoot die bij het produceren van stroom vrijkomt een moment voor Marloes om even stil bij te staan. Sparren met een duidelijk dubbele betekenis in acryl vervaardigd op doek op een formaat 90 x 70 cm.

Dan toch als laatste van een fraai oeuvre een stukje symbolisme in het werk van de jonge kunstenaar Marloes Smulders. Het onderbewuste en onverklaarbare vast weten te leggen in het werk. Mythisch met een schip die door de storm op de woeste golven van het leven een doel heeft. Maar wie heeft het roer in handen op deze schuimer? Stabiliteit nog in evenwicht en de zeilen in de top, wat erop duidt dat de vaart er goed in zit. Weerstand en manoeuvreerbaarheid maximaal maar de bemanning is nergens te bekennen.

The Pirate Ship
Een Vikingschip met woestelingen uit Denemarken die in onze lage landen dood en verderf gaan aanrichten? Of is het een Buis naar Scandinavische invloeden of zelfs een Koggeschip gebaseerd op de Knarr, het beproefde Vikingschip. Onze gedachten dwalen af naar de nacht waarop navigatie op sterren ook geen hulpmiddel is. Alleen de stand van zon en maan als deze zich willen laten zien. Een stukje episch symbolisme genaamd ‘The Pirate Ship’ Uitvoering in acryl op doek, formaat 120 x 60 cm.

Slechts een klein deel van de fraaie schilderijen door Marloes Smulders in beeld gebracht. Tijd voor iedereen een relatief gebeuren. Net zoals de zwarte gaten met ruimte en tijd waar we in de toekomst steeds vaker mee te maken krijgen. Energie in het korte spectrale gebied met enorme krachten die wel degelijk invloed gaan uitmaken op ons leven op aarde.
Marloes legde een aantal elementen vast die voor de ontwikkeling van ons leven essentieel zijn. Daarin is Marloes volledig geslaagd en ze is er echt happy mee. Haar eigen gedachten en filosofie in een aparte stijl vastgelegd. De inspiratie is bij Marloes in ieder geval op alle fronten aanwezig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten